Nu sunt produse in coș.

Nu sunt produse in coș.

Nu sunt produse in coș.

TABLON de familie

Cum a apărut Tablon?

Mihai (arhitect, designer): Oarecum, pot spune că Tablon a apărut… dintr-o joacă! Dar una creativă!

Eugenia (arhitect, manager): Când fetița noastră, Ioana, avea unu-doi ani, am observat că o atrag cartonașele colorate de diferite forme și că îi place să le combine între ele, nu doar alăturându-le, ci și suprapunându-le, cu efecte surprinzătoare. Ne-am gândit că o astfel de joacă o ajută să facă asociații logice, geometrice, îi stimulează imaginația și, nu în ultimul rând, îi dezvoltă manualitatea. Atunci am început să decupăm, special pentru ea, diverse bucăți de carton, de diverse forme și culori, cu care Ioana să compună mereu alte și alte compoziții.

M: Apoi, am văzut că și nouă ne place să ne jucăm așa. Am refăcut planșele la dimensiune mai mare, pentru adulți, și i-am conceput un sistem de rame, care să încadreze compozițiile. A fost un succes subit: toți prietenii care veneau la noi în vizită se puneau pe creat „capodopere” din plăcuțe colorate.

E: Da, ne-am dat repede seama că e un joc pentru toate vârstele.

 

Dar nu cumva e un joc prea artistic? Doar așa, pentru arhitecți și plasticieni?

M: La început, așa am crezut și noi. Dar, treptat, am constatat că mulți amici de ai noștri care nu se ocupă cu arta sau cu proiectarea sunt atrași de Tablon. Mulți dintre ei își descoperă latura artistică ascunsă și se bucură extraordinar de mult să vadă că pot realiza adevărate tablouri abstracte.

E: De aceea, am conceput Tablon și cu posiblitatea de a expune compozițiile înrămate ca pe niște tablouri: îl poți agăța de perete sau așeza pe un raft de bibliotecă. Și, după o vreme, dacă te-ai plictisit, îl dai jos și creezi altceva.

M: De aceea îi zicem tablon: în ansamblu este un tablou, iar la în interior este un oblon multiplu stratificat.

 

Deci TABLON = TABLOU + OBLON

E: Da, dar mai există un sens, pe care ni l-a sugerat o prietenă, după ce deja stabilisem numele de Tablon. Ei i se pare că are de a face cu ȘABLON, că este un joc al pattern-urilor (șabloanelor) care se combină și formează de fiecare dată ceva nou. Un tablou ieșit din ȘABLON. Ceea ce ni s-a părut excelent!

M: Asta e una dintre marile calități ale Tablon-ului: te scoate din șablonul vieții de zi cu zi, te scoate din rutină. Cu mijloace simple, la îndemână, te face să creezi și să te re-creezi (în toate sensurile).

E: Avem niște prieteni care lucrează mult în fața ecranului și care ne-au mărturisit că seara, după program, își limpezesc ochii și mintea delectându-se cu Tablon. Sunt oameni care lucrează toată ziua cu cifre și formule matematice abstracte, cărora Tablon le redă relaxarea, evadarea din probleme și, poate cel mai important, prilejul de a-și exersa manualitatea și de a-și dovedi priceperea în a crea lucruri concrete, materiale.

 

Tablon este un joc pentru mici și mari. Și, se pare, tot mai mulți...

M: Tablon a fost descoperit în familie și a fost perfecționat cu ajutorul prietenilor. Cei care ne-au comandat primele seturi TABLON ne-au devenit, la rândul lor, prieteni. Acum suntem o comunitate, ne întâlnim la evenimente precum „Made in RO” – Industrii Creative, avem pagină de Facebook și de Instagram.

E: Ne dorim să facem cunoscut TABLON-ul cât mai mult în țar și, pe cât posibil, în lume. Dar am vrea să ne păstrăm simplitatea și onestitatea tipice unei afaceri de familie. Am creat Tablon pentru noi, pentru copilul nostru și prietenii noștri. L-am testat pe noi și tot așa l-am perfecționat: jucându-ne și bucurându-ne de el nemijlocit. Am vrea să transmitem această bucurie a creației și a re-creației oricui vrea să-l încerce.

Thanks!